Khamis, 11 Jun 2015

Resepi Sambal Tuhau Jeruk

Jeruk Tuhau

Jeruk Tuhau ni dibuat dari Pokok Tuhau la. Kalau mahu tengok gambar boleh google. Pokok ni biasa terdapat di sekitar Keningau, Tambunan, Ranau dan kawasan yang berdekatan. Nak buat Jeruk Tuhau boleh tengok di sini.

Tapi kebiasaanya orang tidak berapa suka bau Tuhau Jeruk ni, amat tengek dan menusuk hidung, boleh bersin dibuatnya. Makanan ni merupakan makanan tradisional kaum Kadazan Dusun di Sabah.
Disebabkan baw yang sangat kuat dan kandungan cuka yang banyak, jadi saya olah sedikit cara penyediaannya agar sesuai dengan selera saya. Kalau nak cuba boleh la. 

Resepi :
1. 1 Cawan Tuhau Jeruk ( seperti gambar di atas)
2. 4 sudu makan gula (boleh tambah sehingga rasa masam cuka hilang)
3. 3 ulas bawang putih di cincang halus atau di tumbuk.
4. Cili padi mengikut selera.
5. sedikit garam.
6. Minyak  Bijan, kalau mahu.

Caranya : 
Gaulkan kesemua bahan di atas, sehingga rasa masam cuka tu hilang, tapi bau Cuka tu tetap ada, so kena sentiasa rasala kalau mau tambah gula nanti terlebih manis, jadi gula-gula Tuhau pulak.. hehe.

Sebenarnya saya ambil sedikit resepi Japanese Jellyfish, tak sangka sedap pulak.. aha..





Resepi Kerabu Rumpai laut (agar-agar laut)


Semenjak orang tahu benda ni boleh mencantikkan wajah, dah jadi femous pulak terutama bagi kaum hawa yang ingin menjaga kecantikkan kononnya mengandungi Kologen yang dapat membantu menganjalkan kulit. 

Pendapat Dr. Mariani Abdul Hamid mengatakan agar-agar tidak mempunyai kalogen tapi dapat membantu untuk penghasilan Kalogen. 

Tapi bagi kami di Semporna, orang makan benda ni semenjak dari zaman nenek moyang lagi. 
Jadi hari ini aku ringan tangan untuk berkongsi resepi Kerabu Agar-agar ni.

Bahan-bahan : 
1. 500 g agar-agar laut. (kalau agar-agar kering, rendamkan dahulu 5 hingga 8 jam) 
2. 3 ulas bawang merah.
3. Cili padi, ikut selera. Kalu mahu pedas, masukkan satu genggam cili padi.. hehe
4. 2 biji buah mangga muda dicincang halus. (kalau tak ada mangga muda pun tak apa)
5. 5 biji Limau kasturi.
6. 1 inci halia di hiris halus.
7. 2 biji tomato didadu atau hiris memanjang nipis-nipis.
8. Garam dan aji setengah sudu makan.

Caranya :
1. Agar-agar laut yang segar direndam ke dalam air panas, tapi jangan lama sangat nanti berlendir pulak. Agak-agak warnanya berubah sudah, boleh angkat la.. 
2. Kemudian digunting kecik-kecik tapi jangan kecik sangat atau letakkan di Chopping Board, potong dengan pisau. Mudah !
3. Hiris bawang merah, Halia dan gaulkan kesemua bahan tadi. Tambahkan garam dan aji.

Selamat mencuba..hehe




Rabu, 10 Jun 2015

Gempa Bumi Di Ranau Sabah

Sekali lagi merasa pengalaman gempa bumi, Pestime dulu masa di Penang masa Tsunami tahun 2004. Masa tu aku belajar lagi tapi kali ini time sebok nak buat penutupan Kursus Asas Penolong Penguasa Kastam. Habis satu bangunan asrama bergegar, orang2 di ofis pun lari selamatkan diri, kononnya....

Isteri di rumah siap kol lagi bagi tahu rumah bergegar, bukan rumah saja yang goyang, hampir satu Borneo bergegar dan yang paling penting berita gempa bumi ni menggegarkan satu dunia. Macam-macam cerita keluar.

Dunia sudah mahu sampai kepenghujung, sebelum gempa bumi di Ranau, Nepal terlebih dahulu merasai kejadian ni. Yang tu bukan sebab Orang Putih Bogel, tapi sebab potong lembu banyak-banyak, tak tahu diaorang buat apa.

Gempa bumi, adalah suatu fenomena pergerakan permukaan bumi disebabkan oleh pergerakan yang mengejut di permukaan bumi yang berbatu. Gempa bumi berlaku apabila tenaga yang tersimpan dalam bumi, biasanya di dalam bentuk geseran batu, tiba-tiba terlepas.

Itu puncanya. Tapi kita harus menghormati adat, budaya dan pendapat masyarakat tempatan di sana.
Tak bolehla cakap atau tulis status di FB dengan ayat yang celupar, kan! tak pasal2 orang tu kena tangkap Polis. Banyak lagi benda lain yang boleh di post di FB, kalau tidak mendatangkan kebaikan kepada diri sendiri mungkin untuk orang lain.

Haha.. selesai Post pertama di Blog ni. InsyaAllah ada kelapangan aku tulis lagi.

Apakah maksud takaful ?