Ahad, 28 Jun 2015

Home made burger

Jenguk-jenguk dalam peti ais ada lagi daging dan ayam yang belum masak. Jadi untuk petang ni menu berbuka masih daging la.

Bukan burger jak yang buat sendiri, sos pun hand made juga. Betul-betul nak habiskan stok ni daripada rosak dalam peti ais tu, baik berkarya.. hehe.

Hidangan untuk 4 hingga 5 orang.

Bahan-Bahan :
Daging Burger.
1. Daging 200g.
2. Ayam 200g.
3. 1/2 sudu teh lada hitam.
4. 2 ulas bawang putih cincang halus.
5. 1/2 ulas bawang besar.
6. 1 inci halia
7. Garam & Aji.
8. Putih telur dari 1 buji telur.

Cara-cara :

1. Bland daging dan isi ayam, bawang putih, halia, bawang besar, lada hitam dan gram serta aji menggunakan food processor.

2. Masukkan putih telur dan gaul kemudian jadikan bebola.

Sos Tomato.
1. 2 biji buah tomato didadu kecil.
2. 2 sudu makan serbuk cili.
3. 2 ulas bawang putih dicincang halus.
4. 1/2 ulas bawnag besar. Potong ikut suka.
5. 3 cawan stok ayam.
6. Garam & aji.

Cara-cara.
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan bawang besar sehingga bawnag putih agak garing.

2. Masukkan tomato yang didadu, serbuk cili, garam, aji dan tambahkan stok ayam. Biarkan dengan api perlahan sehingga sos menjadi pekat.

Penyediaan :

1. Gaging burger didoreng dengan sedikit minyak. Leperkan dahulu sebelum masukkan dalam kulai.

2. Roti burger dibelah dua juga dipanaskan dikuali.

3. Lapiskan roti dengan salad kemudian letakkan daging.

4. Letak sos tomato tadi di atas daging burger dan letak mayo atau thousand Island.

5. Boleh hiaskan dengan hirisan tomato, bawang besar, timun atau apa saja.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?