Entri berikut merupakan tugasan individu subjek Asas Keusahawanan semester 3. 1. Pengenalan Sejak lebih 21 tahun yang lalu, internet talah mengubah cara kita membeli dan menjual barang serta perkhidmatan. Membuat tinjauan menerusi Internet sebelum membeli sesuatu di dalam talian sudah agak sebati dengan kehidupan hari ini seolah-olah kita telah berada selangkah di pasaraya.
Gambar hiasan (Kalau ada gambar nanti aku tukarlah) Aku jatuh cinta dengan sup ikan gaya Cina ni masa bermastautin di W.P Labuan. Boleh dikatakan tiap pagi melahap sup ikan dengan Kolo me. Satu hari, aku tanya macam mana nak buat sup ni, tapi agak liat si apek tu bagi tahu. Tapi aku kena ambil tahu, mana tahu dia letak wain ka, arak masakan ka. Then, perlahan-lahan dia kongsikan resepi. Resepi Sup Ikan Tomato (Untuk satu orang) Bahan-bahan: 1. Isi ikan Kerapu atau ikan Merah. Paling sedap bahagina perut, tapi banyak tulang. 2. 1/2 Tomato. Potong ikut suka. 3. Air asam jawa dari sejemput asam jawa. 4. Halia Cina 1 inci, di hiris halus. 5. 1/2 bawang besar potong dua. 6. Bawang putih 2 ulas. Kupas kulit dan masukkan bulat-bulat. 7. Air 1 liter. 8. Garam & aji 1/2 sudu makan. Cara-cara : 1. Panaskan 1 liter air tu dan masukkan kesemua bahan kecuali isi ikan. Biarkan dengan yang besar hingga tomato lerai sedikit. 2. Masukkan garam, aji dan air ...
Masak kari ni masakan biasa jak, di mana-mana ada ada kari. Pendek kata dimana ada India, di situ ada Kari. hehe.. betul ka tu? Mungkin betul la, sebab tidak pernah jumpa lagi masakan Chinese Curry semuanya Indian Curry. Kari bermaksud Kuah kalau dalam masakan Melayu dan Souse dalam masakan Barat. Aku pun tidak berapa pasti maksud kari ni, tapi aku dengar dari Asian Food Channel (AFC) . Channel kegemaran ni.. Difinasi lain untuk kari ialah "N ama untuk berbagai jenis makanan yang dimasak dengan rempah-rempah hingga mempunyai rasa tajam dan pedas . Kari adalah masakan asal Asia Selatan , terutama dari India yang telah meluas ke seluruh negara di kawasan Asia Pasifik dan Eropa " Wikipedia Bila masak kari bermacam-macam serbuk kari yang terlintas, yang paling lazim tu Alaggapas la.. Amma.. Tapi seorang Chef rekomen, rempah kari Alagappa's memang sedap. Jadi aku kongsikan resepi kari tanpa serbuk...
Nah berguna betul ni jadual Tuan. Terima kasih.
BalasPadamBoleh saya dapatkan no. Yg boleh di hubungi Berkaitan Urusan tempahan tiket kenderaan dan tiket penumpang
BalasPadam