Selasa, 19 Mei 2020

Resepi Buras atau Burasak guna santan kotak

Assalamualaikum .. Mungkin ada yang kenal Buras atau Burasak ni. Masa arwah mak dan arwah bapa masih ada, setiap malam takbir kami akan membalut kuih ni (kuih ka ni ?). Arwah mak saya pun belajar dari kawannya yang berbangsa Bugis kira-kira 30 tahun lalu. Masa tu aku memang masih kecik lagi. Eh.. berhabuk pulak mata.. 



Bahan-bahan memang agak mudah didapati cuma part mengikat tu kadang-kadang parayah sikit bagi yang baru mencuba pasti mengelih sikit.. Bahan-bahannya seperti dibawah..

Bahan-bahan 1. 500 g beras pulut 2. 1 cawan santan pek 3. Daun pandan 4. Garam 5. Daun pisang 6. Tali (untuk mengikat)

Kalau mahu tengok videonya, saya ada upload ke youtube jugak. Klik video di atas tu. Cecah dengan kuah kari, rendang atau kuah kacang memang padan.

Ahad, 17 Mei 2020

Cara semak kelayakan pinjaman perumahan LPPSA

Kali ini saya bawakan entri yang lain pulak. Pernahkah anda mengimpikan rumah kediaman milik sendiri ?

Beberapa hari ni saya dan wife sedang riuh ingin membeli rumah kediaman baharu. Entah, apalah anginnya sampai terfikir begitu. Ini semua gara-gara selepas melihat harga rumah di Mudah.my. Lepas hubungi agen tu, dia bagi harga diskaun. Tidak pastilah betul ka diskaun atau memang betul sebab musim Covid ni kan orang mahu satelkan jualan yang belum satel lagi.

Lagi pun, kami juga baru tahu yang penjawat awam boleh memohon pinjaman perumahan kali kedua dengan LPPSA ni. Selepas semak kelayakan, eh.. macam layak jak.. Kalau mahu tahu bagaimana semak kelayakan, boleh tonton video di atas tu.

Kalau layak, jangan lepas peluang. Ini aset yang berharga dan kita sebagai penjawat awam, susah dapat peluang kali kedua ni.

Lagi satu, sebagai penjawat awam, ruji besar oo kalau tidak gunakan kemudahan pinjaman kerajaan ni. Kalau tidak mahu guna, baik kerja swasta sahaja.. kan  

So, tonotnlah video tu dan anda boleh juga ikuti vlog pengalaman saya membeli rumah kedua ni. Belum hantar surat-surat untuk tandatangan majikan lagi ni. InsyaAllah semoga semuanya dipermudahkan..

Ahad, 22 Disember 2019

Tempat percutian menarik


Dua minggu lepas kami bercuti di Penang (Video ada di youtube). Seronoknya masih terasa bila anak-anak masih bercerita pasal mengalaman mereka masing-masing.

Belum habis lagi tahun 2019, kepala sudah ligat mencari - cari destinasi percutian seterusnya pada tahan hadapan. Mungkin tahun depan percutian masih lagi dalam negara memandangkan tahun hadapan aku akan ke UUM, Sintok. Jadi, alang-alang, melepak dulu di Langkawi sebelum ke UUM. 

Sebenarnya, tidak kurang menarik destinasi-destinasi percutian yang ada di negara kita ni. Beberapa hari ni asyik menggoogle tempat - tempat menarik yang ada di Malaysia. Hasil carian.. Wah.. Bukan 1, bukan 10, tapi hampir 100 destinasi baharu yang wujud. Ada yang baharu dengar. 

Sempat petik beberapa keping gambar dan di muatkan dalam video terbaru dan aku muatkan dalam siaran di youtube. 

Melancong sangat baik untuk anak-anak tapi tidak bagus untuk dompet parents macam kita ni.. Hahaha..

Okey la.. Sampai sini saja dulu. Next post, saya akan kongsikan bagaimana bercuti dengan simpanan ASB.. 

Rabu, 18 Disember 2019

Bercuti dengan Hotel yang murah

Sejak 2 tahun lalu, kami kerap bercuti keluar. Sebelum ni susah sebab anak-anak masih kecil. Bila bawak anak yang masih belum boleh berjalan, kadang-kadang tidak berapa enjoy sebab malar tukar lampin.. haha..

Masalah Honda City | Keyless Entry

Baru-baru ni riuh di tempat aku kerja sebab ada kereta yang enjinnya masih hidup tapi tanpa pemandu. Kereta tu juga berkunci. Aku cuba berbagai-bagai usaha untuk mematikan enjin, manalah tau ada pintu yang lupa dia kunci.. 😂😂. Tapi sah, kereta tu fully locked.

Jumanji 4 | Aktiviti Musim Cuti Sekolah.

Aku tidak berapa ingat tahun bila alu mula-mula tengok filem Jumanji. Masa tu memang aku masih sekolah rendah.

Selasa, 17 Disember 2019

Bercuti Sabah | Ini dia tempat menarik untuk di lawat.

Musim cuti sekolah ni, jangan lepas peluang. Pergilah bersuti dengan anak-anak, jangan lupa bawak bini atau laki pulak.. Haha.. Sabah mungkin adalah antara negeri yang perlu anda lawati. Masukkan Sabah dalam list anda !!

PJJ UUM Master Public Management