Catatan

Resepi Kerabu Rumpai laut (agar-agar laut)

Imej
Semenjak orang tahu benda ni boleh mencantikkan wajah, dah jadi femous pulak terutama bagi kaum hawa yang ingin menjaga kecantikkan kononnya mengandungi Kologen yang dapat membantu menganjalkan kulit.  Pendapat Dr. Mariani Abdul Hamid  mengatakan agar-agar tidak mempunyai kalogen tapi dapat membantu untuk penghasilan Kalogen.  Tapi bagi kami di Semporna, orang makan benda ni semenjak dari zaman nenek moyang lagi.  Jadi hari ini aku ringan tangan untuk berkongsi resepi Kerabu Agar-agar ni. Bahan-bahan :  1. 500 g agar-agar laut. (kalau agar-agar kering, rendamkan dahulu 5 hingga 8 jam)  2. 3 ulas bawang merah. 3. Cili padi, ikut selera. Kalu mahu pedas, masukkan satu genggam cili padi.. hehe 4. 2 biji buah mangga muda dicincang halus. (kalau tak ada mangga muda pun tak apa) 5. 5 biji Limau kasturi. 6. 1 inci halia di hiris halus. 7. 2 biji tomato didadu atau hiris memanjang nipis-nipis. 8. Garam dan aji setengah sudu makan. Caranya : 1. Agar-aga

Gempa Bumi Di Ranau Sabah

Sekali lagi merasa pengalaman gempa bumi, Pestime dulu masa di Penang masa Tsunami tahun 2004. Masa tu aku belajar lagi tapi kali ini time sebok nak buat penutupan Kursus Asas Penolong Penguasa Kastam. Habis satu bangunan asrama bergegar, orang2 di ofis pun lari selamatkan diri, kononnya.... Isteri di rumah siap kol lagi bagi tahu rumah bergegar, bukan rumah saja yang goyang, hampir satu Borneo bergegar dan yang paling penting berita gempa bumi ni menggegarkan satu dunia. Macam-macam cerita keluar. Dunia sudah mahu sampai kepenghujung, sebelum gempa bumi di Ranau, Nepal terlebih dahulu merasai kejadian ni. Yang tu bukan sebab Orang Putih Bogel, tapi sebab potong lembu banyak-banyak, tak tahu diaorang buat apa. Gempa bumi , adalah suatu fenomena pergerakan permukaan  bumi  disebabkan oleh pergerakan yang mengejut di permukaan  bumi  yang berbatu. Gempa bumi berlaku apabila tenaga yang tersimpan dalam  bumi , biasanya di dalam bentuk geseran batu, tiba-tiba terlepas. Itu puncanya