Isnin, 29 Jun 2015

Sup Ikan Tomato

Gambar hiasan
(Kalau ada gambar nanti aku tukarlah)
Aku jatuh cinta dengan sup ikan gaya Cina ni masa bermastautin di W.P Labuan. Boleh dikatakan tiap pagi melahap sup ikan dengan Kolo me.

Satu hari, aku tanya macam mana nak buat sup ni, tapi agak liat si apek tu bagi tahu. Tapi aku kena ambil tahu, mana tahu dia letak wain ka, arak masakan ka. Then, perlahan-lahan dia kongsikan resepi.


Resepi Sup Ikan Tomato
(Untuk satu orang)

Bahan-bahan:
1. Isi ikan Kerapu atau ikan Merah. Paling sedap bahagina perut, tapi banyak tulang.

2. 1/2 Tomato. Potong ikut suka.

3. Air asam jawa dari sejemput asam jawa.

4. Halia Cina 1 inci, di hiris halus.

5. 1/2 bawang besar potong dua.

6. Bawang putih 2 ulas. Kupas kulit dan masukkan bulat-bulat.

7. Air 1 liter.

8. Garam & aji 1/2 sudu makan.

Cara-cara  :

1. Panaskan 1 liter air tu dan masukkan kesemua bahan kecuali isi ikan. Biarkan dengan yang besar hingga tomato lerai sedikit.

2. Masukkan garam, aji dan air asam jawa. Masukkan sikit-sikit dan rasa, nanti sup terlalu masam.

3. Masukkan isi ikan dan biarkan dengan api perlahan.

Siap dan dimakan bersama nasi atau masukkan Mee Hoon atau Kolo Mee.

Ada berbagai resepi sup ikan ni. Sup ikan goreng, sup sayur masin, sup ikan dengan susu cair.

InsyaAllah di masa akan datang aku kongsikan lagi resepi sup ikan yang lain.

1 ulasan:

Macam mana post kali ini?

Resepi Ayam Masak Satey

Assalamualaikum hai.. Entri kali ini saya kongsikan kuah kacang atau ayam masak satey resepi arwah mak saya, masak satey. Ni pun antara ma...