7 Pengganti Bahan Non Halal Dalam Masakan
Kebiasaannya aku selalu masak makanan Cina, Jepun dan Korea. Pernah juga cuba membuat beberapa makanan jenis salad resepi-resepi dari Barat, tapi bila dia tunjukkan bahan -bahan non-halal ni, kita terus mati kutu.. adoi..
Masakan Cina dan Jepun sering menggunakan Wain Beras, Arak Putih, Ang Ciu dan berbagai lagi bahan non halal ni.
Apakah kedukukan makanan yang mengandungi bahan seperti ini dalam islam?
5. White Wine:
Penggantinya: Stok Ayam atau atau Jus epal hijau segar.
6. Vodka:
Penggantinya: Jus Anggur yang dicampur dengan Jus Limau Nipis.
7. Bourbon / Wiski :
Penggantinya: Ekstrak Vanili atauJus Cranberry atau Jus Anggur.
Masakan Cina dan Jepun sering menggunakan Wain Beras, Arak Putih, Ang Ciu dan berbagai lagi bahan non halal ni.
Apakah kedukukan makanan yang mengandungi bahan seperti ini dalam islam?
1. عَنِ ابْنِ عُمَرَ قَالَ: وَ لاَ اَعْلَمُهُ اِلاَّ عَنِ النَّبِيّ ص قَالَ: كُلُّ مُسْكِرٍ خَمْرٌ وَ كُلُّ خَمْرٍ حَرَامٌ. مسلم
Dari Ibnu ‘Umar, ia berkata : Dan aku tidak mengetahuinya melainkan dari Nabi SAW, beliau bersabda, "Setiap (minuman) yang memabukkan itu khamr, dan setiap khamr itu haram". [HR. Muslim juz 3, hal. 1588]
2. عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ اَنَّ رَسُوْلَ اللهِ ص قَالَ: مَا اَسْكَرَ كَثِيْرُهُ فَقَلِيْلُهُ حَرَامٌ. ابن ماجه
Dari Jabir bin ‘Abdullah, bahwasanya Rasulullah SAW bersabda, "Minuman yang dalam jumlah banyak memabukkan, maka sedikitpun juga haram". [HR. Ibnu Majah juz 2, hal. 1125, no. 3393]
3. لعن الله الخمر وشاربها وساقيها وبا ئهما ومبتاعها وعاصرها ومعتصرها وحاملها والمحمولة اليه (رواه مسلم والنسائ)
“Allah melaknat peminum khamar, yang menyuguhkannya, yang menjualnya, yang membelinya, yang membuatnya, yang meyuruh membuat, yang memanggul dan yang menerimanya” (Hadits riwayat Abu Daud dan Ibnu Majjah).
Memang tidak disebutkan memasukkan Khamar atau Arak ke dalam masakkan menyebabkan makanan tersebut menjadi haram untuk dimakan oleh orang Islam, tetap sudah tentu kita terminum arak yang telah bercampur dalam masakakn kita walaupun sedikit.
Tapi haram-haram pun makanan tu, tetap mahu cuba juga. Jadi aku googlelah untuk cari sumber macam mana gantikan bahan Haram ini dalam masakan aku nanti.
1. Ang ciu atau arak masak:
Penggantinya: Kicap Masin yang dicampur dengan Jus Limau Nipis atau Lemon hingga agak cair sedikit.
2. Mirin dan Sake:
Penggantinya: Jus Anggur Segar yang dicampur dengan Jus Limau Nipis untuk pengganti sake. Tambahan gula pasir jika dipakai sebagai pengganti Mirin.
3. Brandy:
Penggantinya: Sirap Buah Ceri yang kental atau selai cherry yang dilarutkan dengan air hangat.
4. Red Wine:
Penggantinya: Jus Anggur Merah segar atau Jus Cranberry.
2. Mirin dan Sake:
Penggantinya: Jus Anggur Segar yang dicampur dengan Jus Limau Nipis untuk pengganti sake. Tambahan gula pasir jika dipakai sebagai pengganti Mirin.
3. Brandy:
Penggantinya: Sirap Buah Ceri yang kental atau selai cherry yang dilarutkan dengan air hangat.
4. Red Wine:
Penggantinya: Jus Anggur Merah segar atau Jus Cranberry.
5. White Wine:
Penggantinya: Stok Ayam atau atau Jus epal hijau segar.
6. Vodka:
Penggantinya: Jus Anggur yang dicampur dengan Jus Limau Nipis.
7. Bourbon / Wiski :
Penggantinya: Ekstrak Vanili atauJus Cranberry atau Jus Anggur.
Wa.. lepas ni boleh la cuba masakan Haram ni dengan yakin kecuali Khinzir dan sekutunya.. hehe
Ulasan
Catat Ulasan
Macam mana post kali ini?