Isnin, 13 Julai 2015

Agar-agar ala Wakame salad

Agar-agar ala Wakame Salad
Wakame salad ni hidangan daripada rumpai laut juga. Kalau nak tahu boleh google Wakame.
Aku buat awal dan masukkan dalam peti sejuk. Sebab Wakame tu sedap dimakan bila sejuk. Selain raya yang unik, orang Jepun suka makan Wakame untuk menambah elemen rangup dalam hidangan mereka.

Jadi, agar--agar ni pun rangup juga sedap dikunyah.






Resepi kerabu agar-agar ala Wakame salad

Baham-bahan :

1. 1 gengam agar-agar segar.
2. 1 biji basang putih dihiris
3. 1/2 inci halia dihiris halus.
4. 1 sudu teh minyak bijan.
5. 1 sudu biji bijan panggang.
6. 8 sudu cuka.
7. 5 sudu kicap masin
8. 3 sudu makan gula.
9. Garam & aji.
10. Daun bawang.
11. Cili merah.
12. Cili kering kisar.


Cara-cara.

1. Rendam agar-agar dengan air panas atau celur sekejap dan bilas hingga lendir hilang.

2. Potong kecil agar-agar dan gaul kesemua bahan.

3. Hias dengan daun bawang dan cili merah serta cili kering kisar.

4. Sejukkan dalam peti ais sebelum dimakan.

Kalau nak tengok resepi agar-agar yang lain boleh baca disini



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?