Khamis, 2 Julai 2015

Mesti baca ! Cara memasak daging lembu mengikut bahagian

Dengan pilihan menu sedia ada yang luas, gunakan jadual di bawah untuk membantu menentukan bahagian daging lembu yang disyorkan untuk cara memasak yang khusus.
Masa masak harus ditentukan oleh cara memasak yang dipilih, bahagian dan berat daging tersebut.
Bahagian daging lembu Disyorkan untuk Cara memasak

Cara memasak
Bahagian daging lembu yang disyorkan
Goreng tohor,gril atau barbeku
• biasanya, ketebalan stik adalah di antara ¼ inci ke 1 inci
• stik loin siat
• stik mata rusuk ke 1 inci
• stik loin lembut
• daging batang pinang
• daging lembu untuk stik, stik barbeku
• stik minit
Goreng kilas
Sebarang bahagian untuk digoreng kilas, dipotong nipis atau jalur
Kari, merendidih, tumis, kaserol
Sebarang bahagian untuk kari, merendidih, tumis, kaserol dipotong dadu
Memanggang
Sebarang bahagian:
• paha
• bahu
• rak
• daging panggang mini(daging betis)
• rak sukuan depan• daging batang pinang/pinggul
Untuk masakan Jepun termasuk stimbot, hotpot, yakiniku, Shabu-Shabu, karubi.
Sebarang bahagian dipotong nipis
Untuk masakan Korea termasuk bulgogi,barbeku Korea, Rosu Gui
Sebarang bahagian dipotong nipis

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?