Nasi kacang peas (kacang hijau)
- 1 3/4 cawan air
- 1 1/4 cawan beras, dibasuh dan ditos
- 1/2 sudu teh garam
- 1/2 cawan kacang peas segar @ yang frozen
- 2 sudu teh extra-virgin olive oil
- 6 helai daun bawang, dihiris nipis
- 2 sudu teh jus limau purut
- 1 sudu teh kulit limau purut parut
Cara-cara :
1. Masak nasi seperti biasa. Bila sudah masak, garu nasi dengan senduk dan sejukkan.
2. Masak kacang peas dengan air panas yang ditambah sedikit garam.
3. Panaskan minyak extra-virgin olive oil, tumiskan daun bawang. Masukkan nasi yang telah disejukkan, kacang peas dan kacau sehingga nasi pecah jadi sebuti-sebutir.
4. Masukkan kulit limau purut parut dan jus limau purut. Gaul kesemua dalam 3-4 minit.
Ulasan
Catat Ulasan
Macam mana post kali ini?