Isnin, 13 Julai 2015

Nasi kacang peas (kacang hijau)


  • 1 3/4 cawan air
  • 1 1/4 cawan beras, dibasuh dan ditos
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/2 cawan kacang peas segar @ yang frozen
  • 2 sudu teh extra-virgin olive oil
  • 6 helai daun bawang, dihiris nipis
  • 2  sudu teh jus limau purut 
  • 1 sudu teh kulit limau purut parut

Cara-cara :
1. Masak nasi seperti biasa. Bila sudah masak, garu nasi dengan senduk dan sejukkan.
2. Masak kacang peas dengan air panas yang ditambah sedikit garam.
3. Panaskan minyak extra-virgin olive oil, tumiskan daun bawang. Masukkan nasi yang telah disejukkan, kacang peas dan kacau sehingga nasi pecah jadi sebuti-sebutir.

4. Masukkan kulit limau purut parut dan jus limau purut. Gaul kesemua dalam 3-4 minit.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?