Resepi Kuah Yong Tau fu
Gambar hiasan |
Resepi Kuah Yong Tau fu
10 tangkai cili kering
gula melaka atau 2 sudu gula merah
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto
gula melaka atau 2 sudu gula merah
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air
sedikit ajinomoto
Cara-cara
1. Masukkan minyak dalam
kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api
yang kecil. jangan lama sangat ye nanti hangus dan hasil pun kurang sedap
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. tapis supaya hasil
pun cantik..
3. panaskan air bersama gula melaka. tapis ye takut ada pasir2 halus...
4. kemudian cili yang telah dikisar tadi dan air gula serta belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
yang kecil. jangan lama sangat ye nanti hangus dan hasil pun kurang sedap
2. setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air. tapis supaya hasil
pun cantik..
3. panaskan air bersama gula melaka. tapis ye takut ada pasir2 halus...
4. kemudian cili yang telah dikisar tadi dan air gula serta belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
#copypaste
Ulasan
Catat Ulasan
Macam mana post kali ini?