Selasa, 22 September 2015

Ikan Talapia Masak Kacang Masin..

Setelah beberapa ketika aku tidak ada masa mahu turunkan tandatangan di blog ni, Alhamdulillah kali ini aku diberi kesempatan lagi untuk terus berkongsi resepi seterusnya. Ikan Talipia Merah ni sedap kalau fresh. lagipun bau tak hanyir isi pun manis.
                                                                           
   

Resepi ni senang jak. Tak cerewet, tak banyak karenah.. hehe.

Resepi :

Penyediaan Ikan

1. Ikan Talapia Merah yang sudah dibunuh, dibersihkan dan dibuang isi perut.
2. Perap ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
3. Goreng menggunakan minyak yang betul-betul panas. Lepas seketika, kecilkan api supaya kulit ikan rangup dan isi didalam masak dengan sempurna. Masa balikkan ikan, besarkan api bila kulit ikan dah agak garing, kecilkan api. Kalau tak jaga api pun boleh juga, tapi isi ikan mungkin menjadi sangat kering atau rangup di luar mentah di dalam. Kalau ikan sebesar tapak tangan abaikan jak la api tu.. hehe..

Sos

1. 1 1/2 inci halia.
2. 2 Ulas bawang putih.
3. 2 Sudu Kacang masin (Jenama Tamin)
4. 1/2 Tomato di dadu.
5. 1/2 Capcicum di dadu.
6. Kicap cair.
7. Lada Putih.
8. Garam & aji.

Cara-cara

1. Tumiskan bawang putih sehingga warna keemasan atau rangup.
2. Masukkan halia, Tomato, Capcicum, Lada Putih, Kacang masin, Kicap cair, garam dan aji.
3. Biarkan sehingga tomato agak lembut.
4. Kalau rasa dan cukup kena, curahkan di atas ikan Talapia yang digoreng tadi.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?