Bagaimana menggunakan periuk tekanan (Pressure Cooker)

Pressure cooker atau periuk tekanan moden dilengkapi dengan pelbagai ciri-ciri keselamatan dan mengurangkan bahkan menghilangkan risiko kemlangan disamping tekanan semasa memasak sentiasa konsisten. Tetapi beberapa perkara perlu diambil perhatian ;


1. Pastikan membaca manual pengguaan terlebih dahulu.

2. Pastikan bahagian dalam dan penutup periuk berkeadaan bersih sebelum memasak. Perikas gasket getah pada penutup dan ganti sekiranya perlu.

3. Jangan penuhkan sehingg dua pertiga periuk tekanan anda.

4. Apabila masakan mencapai tekanan tinggi, kecilkan api. Sangat penting mengilkan api dengan serta merta.

5. Apabila membuka penutup, pastikan jarak dan keadaan anda selamat. Gunakan alat bantu yang sesuai.

Melepaskan tekanan 

Apabila anda telah siap mamasak, lepaskan tekanan terlebih dahulu. Ikuti langkah-langkah ini.

1. Kaedah biasa : Longgarkan penutup dan biarkan 2 hingga 5 minit untuk mengurangkan tekanan.

2. Menggunaka air sejuk : Cara yang paling senang untuk melepaskan tekanan. Letakkan periuk tekanan anda dalam sinki kemudian lalukan air sejuk di atas penutup.

3. Kedah Quick Release :  Kaedah ini sangat berkesan. Kebiasaannya periuk tekanan moden dilengkapi injap khas untuk melepaskan tekanan. 

Periuk tekanan sangat membantu memudahkan kita memasak hidangan kegemaran. 




Trio Pressure Cooker 3.5L TPC 1835 memiliki ciri-ciri keselamatan yang membantu anda menghindarkan kemalangan semasa di dapur. 

Produk ini banyak di Lazada.com dengan harga yang berpatutan dan sangat berkualiti.

Dilengkapi kunci penutup dan injap keselamatan. Masukkan sahaja bahan masakan sambil menunggu masakan siap, anda boleh lakukan keja-kerja lain. 

Sesiapa ada tips lain, boleh la kongsi-kongsi..

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Sup Ikan Tomato

E-Dagang - Pengenalan dan Peranan.

Resepi Sambal Tuhau Jeruk