Selasa, 26 April 2016

Resepi Ais krim nanas mint.


Resepi ni aku kutip dari email daripada sebuah blog yang sentiasa aku kunjungi. Kalau tengok gambar dan bahan-bahannya memang lazat.. Owh... Tiba-tiba rasa hangat pulak tekak aku..

Bahan-bahan dia cukup banyak juga tapi boleh di dapati di pasaraya kita ni.
Bahan-bahan :

1/4 cawan gula
1/4 sawan air
2 cawan daun pudina kisar
1/2 cawan sirap jagung cair
2 cawan nanas dalam tin yang telah dihancurkan (air nanas tin tu jangan buang, masukkan    jugak)
1 1/2 cawan air jus nanas. Jus botol pun boleh.
2 cawan susu segar
2 cawan heavy creams. (Heavy creams ni krim berat ka? hehe) 
1/4 cawan white creme de menthe (yang ni minuman beralkohol. jangan guna. Dosa      tanggung sendiri)
1 cawan jus lemon segar

Penyediaan :

1. Satukan gula dan air dalam saucepan sederhana dan didihkan dengan api sederhana, masak sehingga gula melarut sepenuhnya. Didihkan tanpa mengacaunya selama 10 minit sehingga mencapai tahap  soft-ball stage (234° to 240°F on a candy thermometer). Masukkan pudina dan renihkan lagi di atas api sederhana selama 10 minit lagi kemudian matikan api dan biarkan menyejuk. (Ni sebenarnya cara-cara buat sirap pudina)

2. Tuangkan sirap pudina ke dalam blender untuk jadikannya puri kemudan pindahkan ke mangkuk yang besar dan kacau bersama sirap jagung.

3. Bilas blender dan masukkan nanas serta jus nanas serta bahan-bahan lain termasuk puri tadi.

4. Bekukan sekurang-kurangnya 4 jam atau semalaman dan sedia untuk ditelan.. 

Sebenarnya banyak cara dan banayk resepi nak buat ais krim ni boleh buat bisnis pulak tu. Boleh tengok di sini bagaimana buat bisnis dengan ais krim.





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?