Masak kari ni masakan biasa jak, di mana-mana ada ada kari. Pendek kata dimana ada India, di situ ada Kari. hehe.. betul ka tu? Mungkin betul la, sebab tidak pernah jumpa lagi masakan Chinese Curry semuanya Indian Curry. Kari bermaksud Kuah kalau dalam masakan Melayu dan Souse dalam masakan Barat. Aku pun tidak berapa pasti maksud kari ni, tapi aku dengar dari Asian Food Channel (AFC) . Channel kegemaran ni.. Difinasi lain untuk kari ialah "N ama untuk berbagai jenis makanan yang dimasak dengan rempah-rempah hingga mempunyai rasa tajam dan pedas . Kari adalah masakan asal Asia Selatan , terutama dari India yang telah meluas ke seluruh negara di kawasan Asia Pasifik dan Eropa " Wikipedia Bila masak kari bermacam-macam serbuk kari yang terlintas, yang paling lazim tu Alaggapas la.. Amma.. Tapi seorang Chef rekomen, rempah kari Alagappa's memang sedap. Jadi aku kongsikan resepi kari tanpa serbuk...
Gambar hiasan (Kalau ada gambar nanti aku tukarlah) Aku jatuh cinta dengan sup ikan gaya Cina ni masa bermastautin di W.P Labuan. Boleh dikatakan tiap pagi melahap sup ikan dengan Kolo me. Satu hari, aku tanya macam mana nak buat sup ni, tapi agak liat si apek tu bagi tahu. Tapi aku kena ambil tahu, mana tahu dia letak wain ka, arak masakan ka. Then, perlahan-lahan dia kongsikan resepi. Resepi Sup Ikan Tomato (Untuk satu orang) Bahan-bahan: 1. Isi ikan Kerapu atau ikan Merah. Paling sedap bahagina perut, tapi banyak tulang. 2. 1/2 Tomato. Potong ikut suka. 3. Air asam jawa dari sejemput asam jawa. 4. Halia Cina 1 inci, di hiris halus. 5. 1/2 bawang besar potong dua. 6. Bawang putih 2 ulas. Kupas kulit dan masukkan bulat-bulat. 7. Air 1 liter. 8. Garam & aji 1/2 sudu makan. Cara-cara : 1. Panaskan 1 liter air tu dan masukkan kesemua bahan kecuali isi ikan. Biarkan dengan yang besar hingga tomato lerai sedikit. 2. Masukkan garam, aji dan air ...
Fong Tau Fu ni adalah manakan Cina, selalunya disediakan dalam bentuk sup. Memandangkan YTF ni sudah diterima oleh seluruh masyarakat kita, dan YTF banyak dijual atau dijaja di tepi kedai menggunakan konsep kiosk. Nama lain bagi bisnse ini ialah 'Sate Celup'. Semalam aku mulakan bisnes jual YTF berkonsepkan Francise Kiosk. Aku berniaga guna jenama orang lain macam KFC, McD dan kebanyakan jenama makanan segera yang lain. Kerjanya mudah cuma jual. Semua peralatan dan bahan mentah pemilik jenama akan supply. Lagipun penyediaan YTF mudah, samada goreng atau celur. Aku mula berniaga semalam dalam pukul 6.00 ptg lepas balik kerja terus ke tapak niaga. Sebelum ni aku berniaga restoran, tapi kemahiran tu kurang sangat, ahkirnya jadi tidak mampu. Jadi mulakan dari kecil dahulu. Perniagaan besar perlu tenaga dan ilmu serta duit lebih, yang ni modal tidak sampaipun RM 2 K. Pelanggan pertama datang seawal jam 6.30 ptg. Buat masa ni tak banyak pilihan maklumlah permulaan. Ha...
Ulasan
Catat Ulasan
Macam mana post kali ini?