Mesti baca ! Bahagian Biri-biri dan cara memasak
Dengan pilihan menu sedia ada yang luas, gunakan jadual di bawah untuk membantu menentukan bahagian daging anak biri-biri yang disyorkan untuk cara memasak yang khusus.
Masa masak harus ditentukan oleh cara memasak yang dipilih, bahagian dan berat daging tersebut.
Cara memasak
|
Bahagian daging biri-biri yang disyorkan
|
Goreng tohor,gril atau barbeku
|
Sebarang bahagian daging dipotong kepada:
• cop • paha • bahu • rak • pinggul • loin • cop bercombol |
Goreng kilas
|
Sebarang bahagian paha untuk digoreng kilas, dipotong nipis atau jalur atau dikisar
|
Kari, merendidih, tumis, kaserol
|
Sebarang bahagian paha atau bahagian bahu, dipotong dadu
|
Memanggang
|
Sebarang bahagian:
• paha • bahu • rak • daging panggang mini(daging betis) • rak sukuan depan• daging batang pinang/pinggul |
Timur Tengah
|
Sebarang bahagian dipotong dadu
|
Untuk hot pot/stimbot
|
Sebarang bahagian dipotong nipis
|
Ulasan
Catat Ulasan
Macam mana post kali ini?