Khamis, 2 Julai 2015

Mesti baca ! Bahagian Biri-biri dan cara memasak

Dengan pilihan menu sedia ada yang luas, gunakan jadual di bawah untuk membantu menentukan bahagian daging anak biri-biri yang disyorkan untuk cara memasak yang khusus.
Masa masak harus ditentukan oleh cara memasak yang dipilih, bahagian dan berat daging tersebut.
Cara memasak
Bahagian daging biri-biri yang disyorkan
Goreng tohor,gril atau barbeku
Sebarang bahagian daging dipotong kepada:
• cop
• paha
• bahu
• rak
• pinggul
• loin
• cop bercombol
Goreng kilas
Sebarang bahagian paha untuk digoreng kilas, dipotong nipis atau jalur atau dikisar
Kari, merendidih, tumis, kaserol
Sebarang bahagian paha atau bahagian bahu, dipotong dadu
Memanggang
Sebarang bahagian:
• paha
• bahu
• rak
• daging panggang mini(daging betis)
• rak sukuan depan• daging batang pinang/pinggul
Timur Tengah
Sebarang bahagian dipotong dadu
Untuk hot pot/stimbot
Sebarang bahagian dipotong nipis
Di post yang lalu aku ada kongsikan petua memasak daging lembu. Kalau nak tengok klik sini.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Macam mana post kali ini?

Apakah maksud takaful ?