Minggu lalu ke Sarawak, ada tugas yang perlu disiapkan. Lepas habis kerja, aku jalan-jalan la di bandar Kuching. Sempat beli ikan Trubok masin. Balik dari Kuching flight jam 8 mlm, jadi sampai KK lagi la malam. Keesokkanhari baru la berkesempatan mengolah ikan Trubok ni. Dijadikan cerita, memang tak ada cerita sebab bahan untuk masak banyak yang habis. Hehe.. Tapi ikan ni masih boleh menjadi penambah rasa makanan. Ianya sangat mudah. Ikan Trubok masik tumbuk. 1. Cuci ikan untuk hilangkan garam berlebihan. Gunakan bahagian yang tiada tulang tengah. Hiriskan isi ikan nipis-nipis tapi jangan terputus, agak-agak 5 cm cam tu. Tujuannya agar isi ikan dan tulang-tulang halus jadi garing bila digoreng. 2. Gorengkan isi ikan hingga garing atau isi ikan berwarna coklat gelap tapi jangan sampai hitam kehangusan... haha. 3. Kalau dah garing, angkat ikan dan toskan. 4. Tumbuk ikan bersama cili padi menggunakan lesung hingga kedua-duanya lumat. 5. Masukkan 1/3 sudu makan gula. Un...